Kaj je DUTCH OVEN?

Je težka, običajno litoželezna posoda s pokrovom, ki jo lahko uporabljamo v pečici in na štedilniku. V njej pripravimo okusne in predvsem sočne obroke. Posebej so za Dutch oven priljubljene kombinacije mesa in zelenjave, ki ju popečemo na štedilniku kasneje pa na nizki temperaturi dlje časa pečemo v pečici, da jed ostane sočna in ohrani okus. Dutch oven lonci so vsestransko uporabni in lahko v njih pripravljamo tudi čisto enostavne jedi - od juh, testenin in rižot. Pogosto pa se Dutch oven uporablja tudi za peko kruha, saj se enakomerno segreje in ohranja temperaturo.

Široka ponudba Dutch oven posod na voljo tukaj - DUTCH OVEN

Litoželezna posoda Dutch oven

Kakšne vrste Dutch oven posod obstajajo?

Material:

Najpogosteje so izdelane iz litega železa ali keramike, lahko pa tudi iz nerjavečega jekla. Dutch oven posode so običajno tudi težje od drugih posod. 

Velikost:

Obstaja kar nekaj različnih velikosti Dutch oven loncev. Obstajajo tudi nizke in ovalne različice, običajno pa se uporablja okrogel lonec s pokrovom. Najbolj priljubljene velikosti so premera 24 cm, 28 cm in 32 cm, med njimi pa je verjetno najbolj vsestransko uporaben premer Dutch oven posode 28 cm. Takšni lonci so za približno 6-8 porcij, s čimer brez težav nahranite tudi večjo družino. Naprimer tale.

Premaz:

Edini "premaz", ki je sprejemljiv pri Dutch oven posodah je emajl. Je celo zaželen in značilen za ta tip posode. Omogoča nam lažje vzdrževanje in čiščenje, saj ni potrebno skrbeti, da bi litoželezna posoda zarjavela. Prav tako se že v osnovi hrana ne prijema prav dosti in ni potreben "seasoning", kot smo tega navajeni pri jeklenih posodah. 

Barve:

Ker so Dutch oven posode običajno emajlirane znotraj in zunaj, se je na trgu pojavilo veliko različnih barv teh posod, ki odlično popestrijo kuhinjo in so zares fotogenične. Zagotovo ste že videli rdeče, modre, rumene in druge barve litoželeznih posod. V notranjosti boste opazili predvsem črno in belo barvo. V obeh primerih gre za emajl, malo več o razliki pa sem razložil tukaj.

   

Široko ponudbo Dutch oven posod preverite tukaj - DUTCH OVEN

Kako se uporablja Dutch oven?

Dutch oven lahko uporabljate na enak način kot vse ostale lonce. Glavna stvar, ki jih ločuje od drugih, je, da lahko dosežejo zelo visoko temperaturo in lahko zato meso zelo lepo popečete, nato pa ga dokončate v pečici. Tukaj pa še nekaj mojih nasvetov:

  • Za hrustljavo skorjico najprej segrejte lonec z oljem, šele ko je olje res vroče, dodajte meso. Druga možnost pa je, da olje natrete direktno na meso in dodobra segreje lonec pred pečenjem.
  • Ko pripravljate juhe, enolončnice in druge jedi, ki se kuhajo počasi, naj bo lonec popolnoma pokrit. Ampak previdno, ročaj pokrova se lahko zelo segreje.
  • Dutch oven lahko s pokrovom postavite v pečico za daljše pečenje. Uporabite pokrov, da zadržite vlago.
  • Dutch oven je odličen za serviranje, saj ohranja hrano toplo dolgo časa. Uporabite trden podstavek in opozorite goste, da je lonec vroč.
  • Emajlirano litoželezno posodo očistite ročno. Kljub temu, da jih lahko perete v pomivalnem stroju, svetujem ročno pranje, da boste ohranili lesk posode čim dlje.

Še nekaj trikov pri kuhanju v Dutch oven posodi:

  • Če kuhate meso in zelenjavo, najprej popecite meso. Potem ga odstavite, zmanjšajte ogenj in potem dodajte zelenjavo, ki bo lepo absorbirala okuse mesa in se lepše zapekla.
  • Čebuli pustite čas, da razpade. Nikar ne hitite pri čebuli. Vzemite si čas in jo pražite na nizkem ognju, da se ne zažge in lepo razpade. In ne, 1 minuta ne bo dovolj.
  • Preden popečeno zelenjavo in meso zalijete z veliko količino vode, najprej dodajte malo kisa, limoninega soka ali jušne osnove, da iz dna ponve odstopijo vsi prijeti delci. S tem boste jedi resnično izboljšali okus.
  • Na koncu dodajte sveža zelišča! Dolgo kuhanje lahko ubije vse okuse svežih zelišč. Dodajte pest svežih začimb tik preden jo postrežete - verjemite mi, da bodo gostje navdušeni.

 

Zakaj pa takšno ime - Dutch oven?

Če se že ves čas prebiranja članka sprašujete: "Ok, ampak zakaj se to imenuje Dutch oven?"

Nizozemci so svoje posode za kuhanje sprva začeli izdelovati v 17. stoletju in ustvarili vrsto loncev in ponev. Ti so bili sprva uliti iz medenine. Pri njihovem procesu so uporabili pesek za izdelavo kalupov in tako proizvedli visokokakovostne lonce z gladko površino, v primerjavi s takratnimi Angleži, ki so uporabljali ilovico oz. glino.

Anglež Abraham Darby, ki ga je zanimala njihova učinkovita tehnika, je obiskal Nizozemsko, da bi opazoval ta proces ulivanja. Vrnil se je v Anglijo in v poskusu, da bi ustvaril cenejši izdelek, še bolj izpopolnil postopek za uporabo cenejše kovine - litega železa. Darby je leta 1707 patentiral postopek vlivanja in ga poimenoval "Nizozemska pečica" oz. "Dutch oven", kar pojasni, od kod izvira ime za ta lonec.

Ste pripravljeni na svoj prvi DUTCH OVEN lonec?  Preverite našo ponudbo kakovostnih posod.

 

06 julij, 2022 — Chef Bruni

Napiši komentar

Obvestilo: Komentarji bodo pred objavo pregledani in potrjeni.