Katera posoda je tista, ki mora biti v vsaki kuhinji? Vsekakor litoželezna posoda. Prva uporaba je pri litoželeznih posodah z emajlom povsem enostavna.

V zadnjem času se mi zdi, da se vse več govori o litoželeznih posodah, ponvah, loncih in pekačih. Vedno bolj je priljubljen tudi izraz »Dutch oven«. Kljub temu, da so posode iz litega železa v zadnjih letih precej pridobile na prepoznavnosti, pa vem, da so jih uporabljale že naše babice in prababice. Mogoče celo še vedno uporabljamo isti lonec, ki so ga uporabljale generacije pred nami. Vzdržljivost pa je le ena izmed lastnosti litoželeznih posod ali posod iz »gusa«, kot so jim rekli nekoč.

Obstaja veliko različnih oblik, velikosti in barv litoželeznih posod. Preverite TUKAJ.


Dobro zadržuje in enakomerno razporedi toploto


Pri kuhanju juh, enolončnic, minešter in ostalih jedi na žlico, ni nič boljšega, kot da le ta na štedilniku ravno prav počasi brbota. Ko je lonec enkrat segret, boste na minimalni stopnji enakomerno ohranjali temperaturo skozi ves čas kuhanja. Kuhanje v litoželezni posodi je zato zelo učinkovito.


Primerno za indukcijo, plin, steklokeramiko in pečico


Litoželezne posode skorajda nimajo omejitev glede kuhališč. Ne glede na to kakšen štedilnik imate v kuhinji, boste lonec ali ponev iz litega železa brez težav uporabljali. Okusne jedi lahko pripravljate tudi v pečici, neprimerne so samo za v uporabo v mikrovalovni pečici.


Naravno, brez strupenih premazov - Emajl


Običajno so litoželezni lonci in ponve, ki jih uporabljamo v kuhinji, v celoti emajlirani. Beseda emajl prihaja iz stare visokonemške besede »smelzan« (zažgati), preko starofrancoske besede »esmail«.  Gre za postopek, kjer se v prah zmleto steklo, s taljenjem veže na kovinsko podlago pri visokih temperaturah. Po hlajenju nastane čvrsta steklena prevleka na kovinski površini.
Nekatere litoželezne posode niso emajlirane zato je zanje potrebna posebna skrb, vendar takšnih v naši ponudbi zaenkrat ni. Lahko rečemo, da takšna


Zakaj so nekateri litoželezni lonci znotraj črni drugi pa beli?


Verjetno ste opazili, da se »Dutch oven« oz. litoželezne posode ne razlikujejo samo po zunanji barvi ampak tudi po barvi notranjega emajla. Pri uporabi loncev s svetlim ali temnim emajlom ni nobene razlike. Obnašata se enako, nudita enako odpornost in značilnosti, le na otip je morda bel emajl nekoliko bolj gladek. V večini primerov gre bolj za osebno preferenco iz estetskega vidika kateri lonec izbrati. Obstajajo različne vrste »fritov« oz. mineralnih primesi, ki dajejo emajlu različne barve.


Kaj pa »seasoning« oz. sezoniranje?


Mogoče ste že slišali, da je litoželezno posodo potrebno vedno po uporabi premazati z oljem in jo pred prvo uporabo pripraviti na uporabo tako, da nanjo zažgemo tanko plast olja. To velja za litoželezno posodo, ki ni emajlirana. LAVA posode ne potrebujejo takšne vrste vzdrževanja in so zato enostavnejše za uporabo. Seveda ne bo nič narobe, če jo boste premazali z oljem in segreli. Navodila za uporabo najdete TUKAJ.


Za kaj vse je litoželezna posoda primerna?


Malokatere jedi ni mogoče pripraviti v litoželeznem loncu ali ponvi. Med najbolj priljubljene spadajo tiste, ki se jih pripravlja na enakomerni temperaturi dlje časa. Natrgana svinjina oz. »pulled pork«, razne vrste pečenk in drugega mesa. Odlične so za pripravo golaža, sarme, segedina, jote in ostalih enolončnic. Ne smemo pa pozabiti niti na okusen pečen kruh.  Ponve so perfektne za peko steakov, saj se ne ohladijo, ko nanj položimo kos roastbeefa, pljučno ali T-bone. LAVA posode se dobro obnesejo tudi pri pripravi zelenjavnih jedi in palačink. Zaradi posebne oblike pokrova se para utekočini in vrne nazaj v lonec – tako jedi ostanejo sočne.

Preverite našo ponudbo kakovostne litoželezne posode TUKAJ.

 

 

24 marec, 2022 — Chef Bruni

Napiši komentar

Obvestilo: Komentarji bodo pred objavo pregledani in potrjeni.