Gre za zelo enostaven postopek, ki bo ponev zaščitil, hkrati pa preprečil prijemanje hrane pri nadaljnji uporabi.

Seasoning oz. priprava ponve

Postopek izvedemo pred prvo uporabo. Če ponev pravilno uporabljamo, nam ponovnega »seasoninga« ni potrebno več delati.

  1. Ponev najprej umijemo z vročo vodo.
  2. Prilijemo približno en milimeter olja. Toliko, da pokrije dno posode in jo segrevamo, dokler se ne pojavi dim.
  3. Nato počakamo, da se olje malo ohladi in ga previdno zavržemo.
  4. Ponev obrišemo s papirnatimi brisačkami.
  5. Ponovno jo segrevamo približno 2-3 minute.
  6. Zdaj je pripravljena na uporabo.

Opazili boste, da je ponev postala temnejša. To pomeni, da je pridobila sloj, ki preprečuje lepljenje hrane na ponev. Ob večkratni uporabi bo ponev za uporabo še boljša.

Video postopek:



 
Uporaba ponve oz. voka:


V ponvi segrejte majhno količino maščobe. Popecite hrano na obeh straneh, nato pa zmanjšajte ogenj in skuhajte do konca. Po kuhanju jedi ne puščajte v ponvi.
 


Čiščenje po uporabi:

  1. Ponev operite z zelo vročo vodo in gobico. Obrišite do suhega.
  2. Občasno jo lahko očistite s soljo. Ponev segrevajte na nizkem ognju. Vanjo stresite kuhinjsko sol in jo s kuhinjsko brisačko podrgnite po posodi. S tem boste odstranili manjše ostanke hrane in vonjave od prejšnjih kuhanj
  3. Naoljite s papirnato brisačo in postavite na suho mesto.
 

Opozorilo!

  • Ne pustite, da se posoda namaka.
  • Nikoli ne perite v pomivalnem stroju.
  • Ponev lahko zarjavi, če se ti pogoji uporabe ne upoštevajo. V tem primeru samo očistite ponev s hrapavo krtačo, da odstranite rjo.
  • Kuhanje kisle hrane - paradižnik, belo vino, limona ... lahko spremeni barvo jekla (pojav belih madežev) - če se to zgodi, je treba ponoviti »seasoning« z oljem.

Preverite ponudbo kakovostnih ponev in vokov iz jekla, priznanega francoskega proizvajalca De BuyerTUKAJ

11 april, 2022 — Chef Bruni

Napiši komentar

Obvestilo: Komentarji bodo pred objavo pregledani in potrjeni.