Puhaste mini palačinke Poffertjes sem prvič poskusil na Nizozemskem. Tam jih lahko jeste na poletnih festivalih, božičnih sejmih ali kar tako na ulici. Okusna sladica se običajno postreže s sladkorjem v prahu ali kakšnimi drugimi sadnimi, čokoladnimi dodatki.

Zaradi posebne oblike mini palačink se za pripravo uporablja namenska ponev z luknjami, lahko pa jih pripravite tudi na klasični ponvi za palačinke, vendar bodo zato bolj ploščate.

 

 

 

 

 

 

Ko sem jih prvič poskusil, sem sklepal, da so tako puhaste zaradi pecilnega praška. Vendar se v originalnem receptu uporablja kvas. Tudi sam sem se odločil, da jih pripravim tako in bile so točno takšne, kot se jih spomnim - odlične!

Recept: Poffertjes ali nizozemske mini palačinke

Sestavine:

  • 50 g masla
  • 1 jajce
  • 350 ml mleka
  • 7 g suhega kvasa
  • 2-3 žlice sladkorja
  • 250 g moke
  • ščepec soli

Postopek:

  1. Kvasu dodate 3 žlice mleka in pustite 3 minute.
  2. Preostalo mleko dodate stopljenemu maslu.
  3. Mešanici zmešate skupaj in dodate jajce.
  4. V drugi posodi zmešate sol, sladkor in moko.
  5. Tekoče sestavine dodate k suhim in premešate.
  6. Maso pustite počivati približno eno uro na sobni temperaturi.
  7. Luknje premažete z oljem ali maslom in ponev segrejete.
  8. Z žlico dozirate maso približno do 3/4 velikosti lukenj.
  9. Palačinke obrnete s pomočjo lesene palčke ali žlice in zapečete še na drugi strani.

Nasveti:

Začnite peči pri nižji temperaturi, da boste lahko bolje nadzirali peko. Po prvem poskusi poskusite palačinko, da je znotraj dovolj pečena in prilagodite ogenj.

Pred prvo peko je potrebno ponev pripraviti s "seasoningom", da se na ponev ne bo prijemalo. Kako to storite preverite tukaj.

 
13 april, 2022 — Chef Bruni

Napiši komentar

Obvestilo: Komentarji bodo pred objavo pregledani in potrjeni.