Verjetno nisem edini, ki sem kupil ali pa dobil nekaj najcenejših ponev, ko sem šel študirat. Takrat sta bila edina kriterija za izbiro ponve cena in velikost, vsekakor pa ne kakovost. Ponve so služile svojemu namenu, postale pa so vedno bolj spraskane in okrušene. Premaz proti prijemanju je pristal v moji hrani, ki sem jo zaužil, kar pa danes že vsi vemo, da je zdravju škodljivo. V eni točki sem se odločil malo bolje raziskati področje ponev brez premaza in sicer jeklene ponve.

De Buyer jeklene ponve

Zakaj sploh imeti jekleno ponev?

Najpreprostejši odgovor bi bil, da zato, ker so res vsestranske. Če izberete pravo velikost zase, boste v njej lahko pripravljali praktično vse.  Kljub temu, da doma običajno kuham za 2, sem se odločil za ponev premera 28 cm. V njej brez težav pripravim hrano za 4 ljudi, če dobiva obiske. Za kaj več pa bi že potreboval večjo.

Sam sem se po prebiranju člankov in mnenj odločil za De Buyer ponev, izdelano v Franciji. Absolutno mi ni žal in zato spodaj 5 razlogov zakaj je jeklena ponev top.

1. Narejena zato, da dosega visoke temperature.

Zapečena, okusna skorjica na steaku je posledica Maillardove reakcije, ki jo lahko dosežemo le na visoki temperaturi, sredica mesa pa bo zato še vedno sočna. Tudi zelenjava dobi edinstven okus, ki ga težko dosežemo na non-stick ponvi. 

2. Hrana je vsakič boljša

Izkušeni chefi hrano najraje pripravljajo v ponvah, ki so že "dale nekaj čez". Ko ponev kupimo je svetle barve. Pred prvo je potrebno narediti "seasoning" - pripravo ponve na peko. S tem se na ponvi naredi naravna nelepljiva plast, ponev pa dobi značilno temnejšo, skoraj črno barvo. O tem postopku sem pisal tukaj. Hrana se po vsaki uporabi manj prijema in okus je vedno boljši. Sam rečem, da je ponev dobila dušo.

3. Deluje na vseh kuhališčih - tudi na indukciji

Ker je ponev v celoti jeklena, jo lahko uporabljamo praktično povsod - razen seveda v mikrovalovni pečici. Odlično se obnese na plinu, steklokeramični plošči, indukcijski plošči in tudi v pečici. Priporoča se, da se ponev v pečici pusti največ 10 minut pri 200°C, saj bo drugače ročaj spremenil barvo.

4. Vzdržljivost

Pri jeklenih ponvah lahko brez težav uporabljam kovinske lopatke in druge kovinske pripomočke, saj je veliko manj občutljiva, kot ostale non-stick ponve. Ker so ponve kakovostne in zelo robustne izdelave lahko brez skrbi rečem, da jo boste pri pravilnem vzdrževanju s pridom uporabljali tudi čez 10 ali 20 let.

5. Zdrava ponev

Ker je ponev brez premazov, je pri uporabi zdravju popolnoma neškodljiva. Ne vsebuje nobenih primesi, ki bi lahko pristale v hrani.

De Buyer jeklene ponve z bogato tradicijo so na voljo tudi v spletni trgovini. 

Preveri ponudbo tukaj!

 Jeklene ponve De Buyer

Domači chefi, uživajte v kulinaričnem ustvarjanju!

04 maj, 2022 — Chef Bruni

Napiši komentar

Obvestilo: Komentarji bodo pred objavo pregledani in potrjeni.