Neja iz Breakfast club pravi, da je v njeni kuhinji zopet dišalo po azijski hrani, saj je pripravila jed, ki se je loti takrat, ko nima veliko časa.

Z nami je delila njeno najljubše kosilo, ki ga pripravi res pogosto, saj ga obožujejo prav vsi v družini. Prav tako bo izdala svoj skrivni recept za božansko arašidovo omako, ki jo pripravi v pečenih rezancih ali “stir fry-ju” in vam predstavila novo pridobitev v kuhinji. 

Vok De Buyer azijski

Za praženje je uporabila svojo prvi pravi wok francoske blagovne znamke De Buyer,  Znamka je priljubljena tako med profesionalnimi kot ljubiteljskimi kuharji. Gre za popolnoma jekleni wok, ki je premazan s čebeljim voskom. Vosek je namenjen temu, da zaščiti wok pred prvo uporabo. Preden se vok prvič uporabi je potrebno vosek zdrgniti s ponve in narediti seasoning. Postopek priprave woka na prvo uporabo najdete tukaj.

Neji je še posebej všeč to, da je wok res vzdržljiv, kakovostno narejen, robusten in brez težav zdrži več generacij. Wok doseže zelo visoko temperaturo in naredi res lepo karamelizacijo na mesu in zelenjavi – idealen je za azijsko kuhinjo (njeno najljubšo). 

SESTAVINE:

  • 200 g riževih rezancev
  • 180 g rakcev
  • 4 mlade čebule, narezane na kolobarje
  • 2 korenčka, narezana na rezine
  • 100 g brokolija
  • 1 rdeča paprika, narezana na rezine

SESTAVINE ZA OMAKO:

  • 2 žlici sojine omake 
  • 2 žlici ribje omake
  • 1 žlica riževega kisa
  • 2 žlici arašidovega masla
  • sezamovo olje za praženje 
  • 100 ml vode

PRIPRAVA:

  1. Priprava woka na prvo praženje: V kolikor svoj wok uporabljate prvič, naj vas spomnim, da je pred tem nujno wok pripraviti na praženje. Postopek najdete tukaj.
  2. Praženje rakcev: Wok segrejemo na visoko temperaturo. Vanj dodamo nekaj olja na katerem prepražimo oprane in osušene rakce, ki jih začinimo s soljo in poprom. Pražimo tako dolgo, da rakci dobijo lepo roza barvo, nato jih odstranimo iz woka. 
  3. Praženje zelenjave: V istem woku sedaj prepražimo narezano mlado čebulo, korenček, brokoli in papriko. Zelenjavo pražimo na visoki temperaturi ob stalnem mešanju, da se le ta lepo zapeče in nekoliko karamelizira. 
  4. Kuhanje riževih rezancev: V loncu zavremo večjo količino osoljene vode. V krop dodamo naše riževe rezance in jih kuhamo oziroma namakamo po navodilih proizvajalca. Ko so rezanci kuhani, jih ne odcejamo pač pa s prijemalko le prenesemo v wok. 
  5. Priprava omake: Vse sestavine za omako zmešamo skupaj.
  6. Zadnje praženje: V wok sedaj vse pripravljene komponente (zelenjavo, rakce, kuhane rezance in omako) prepražimo skupaj. Vse skupaj pražimo dokler se omaka nekoliko ne zgosti.
  7. Rezance serviramo skupaj s sezamom, koriandrom, narezano mlado čebulo in rezino limete.
  8. Pa dober tek!

Riževi rezanci v voku

 

12 julij, 2022 — Chef Bruni

Napiši komentar

Obvestilo: Komentarji bodo pred objavo pregledani in potrjeni.