Jeklena ponev ali ponev iz nerjavečega jekla?
Pogosto dobim vprašanje kakšna je razlika med jekleno ponvijo in tisto iz nerjavečega jekla. Seveda je vsem jasno, da slednja ne rjavi, pa vseeno - razlik je še veliko več.
Obstajajo razlike glede sestave, lastnosti in zmogljivosti. Tukaj je razčlenitev ključnih razlik med jeklenimi ponvami in ponvami iz INOX-a oz. nerjavečega jekla.
Sestava
- Jeklene ponve so običajno izdelane iz ogljikovega jekla, ki je zlitina železa in ogljika. V jeklene ponve se lahko dodajo tudi majhne količine drugih elementov, kot so mangan, fosfor, žveplo in silicij.
- Nerjaveče jeklene ponve so izdelane iz zlitine jekla, ki vsebuje vsaj 10,5% kroma, skupaj z drugimi elementi, kot so nikelj in molibden. Prisotnost kroma omogoča nerjavečemu jeklu, da je odporno proti koroziji.
Odpornost proti koroziji oz. rji
- Jeklene ponve iz ogljikovega jekla (carbon steel) niso samodejno odporne proti koroziji in lahko zarjavijo, če ne vemo kako jih vzdrževati. Potrebujejo začetni "seasoning", kar vključuje nanašanje tanke plasti olja in segrevanje, da se ustvari naravni nelepljivi premaz in zaščiti ponev pred rjavim obarvanjem. Več o tem postopku lahko preberete TUKAJ.
- Ponve iz INOX-a so izjemno odporne proti koroziji oz. rjavenju zaradi vsebnosti kroma. Krom tvori pasivno plast na površini jekla, kar preprečuje oksidacijo in madeže. Ta lastnost naredi nerjaveče jeklene ponve bolj trajne in enostavne za vzdrževanje.
Prevodnost toplote
- Jeklene ponve imajo odlično prevodnost toplote, kar omogoča hitro segrevanje in enakomerno razporejanje toplote. Zaradi tega jih pogosto uporabljajo profesionalni kuharji - zaradi njihove odzivnosti na spremembe temperature.
- Nerjaveče jeklene ponve imajo nižjo prevodnost toplote v primerjavi z ogljikovim jeklom. To pomeni, da se lahko dlje segrevajo in da se toplota morda ne porazdeli tako enakomerno. Vendar imajo mnoge nerjaveče jeklene ponve jedro iz aluminija ali bakra, ki je vstavljeno v jeklo, da izboljša prevodnost toplote.
Lastnosti nelepljivosti
Jeklene ponve iz ogljikovega jekla sčasoma razvijejo naraven nelepljivi sloj s pravilnim vzdrževanjem in redno uporabo. Postopek "seasoning" ustvari plast polimeriziranega olja, ki zagotavlja nelepljivo površino.
Nerjaveče jeklene ponve nimajo nelepljivih lastnosti, kar pomeni, da je potrebno uporabiti več maščobe pri pripravi jedi.
Vzdrževanje in nega
Jeklene ponve zahtevajo redno vzdrževanje, da preprečite rjavenje. Ni jih priporočljivo namakati v vodi ali čistiti z agresivnimi detergenti, saj lahko to odstrani zaščitni premaz. Prav tako jih ni priporočljivo prati v pomivalnem stroju.
INOX ponve so na splošno enostavnejše za vzdrževanje in čiščenje. Primerne so za pomivanje v pomivalnem stroju in ne zahtevajo posebne pozornosti. Vendar se lahko na njih naberejo trdovratni madeži ali ostanki hrane, ki zahtevajo več truda pri odstranjevanju.
Glavne razlike med ponvami iz jekla in nerjavečega jekla
Ponve iz jekla in ponve iz nerjavečega jekla se razlikujejo glede sestave, lastnosti in vzdrževanja. Jeklene ponve so iz ogljikovega jekla, niso odporne proti koroziji, vendar imajo odlično prevodnost toplote. Zahtevajo "seasoning" in redno vzdrževanje. Nerjaveče jeklene ponve vsebujejo krom, so odporne proti koroziji in lažje jih je vzdrževati. Imajo nižjo prevodnost toplote in jih lahko peremo v pomivalnem stroju.
Za katere tehnike uporabljati katero ponev?
Jeklene ponve se pogosto uporabljajo za tehnike kuhanja, ki zahtevajo hitro in enakomerno prevajanje toplote, kot so pečenje, praženje in cvrtje. Zaradi odlične prevodnosti toplote so primerne tudi za "searing" oz. za pripravo hrustljave teksture jedi. Jeklene ponve so priljubljene tudi pri profesionalnih kuharjih zaradi njihove odzivnosti na spremembe temperature.
Po drugi strani pa se nerjaveče jeklene ponve pogosto uporabljajo za kuhanje z metodo kuhanja na pari, počasnega kuhanja in priprave omak. Zaradi svoje trajnosti in odpornosti proti koroziji so primerne za pripravo jedi, ki vključujejo kisline ali alkoholne sestavine, saj ne reagirajo z njimi.
Seveda pa je izbira ponev odvisna od osebnih preferenc in želenih rezultatov pri kuhanju.
Če izbirate med tema dvema ponvama, je moj nasvet enostaven. Potrebujete obe! 😁