Recept za domače gyoza cmočke mogoče res zahteva kakšno minutko dela več, ampak ne se ustrašit! Še vedno gre za preprost recept iz osnovnih živil, ki jih zagotovo že imate pri roki.

Neja iz Breakfast club pravi, da sicer Kitajske še ni obiskala, si pa z vsakim obiskom kitajske restavracije privošči eno porcijo gyoza cmočkov (če jih le imajo na meniju). Zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj jih bo pripravila tudi sama. 

Ko je pri nas v spletni trgovini, kamor se zmeraj znova vrača po nakupu svojih kuhinjskih pripomočkov, zasledila, da smo v ponudbo dodali tudi posodo za kuhanje na pari iz bambusa, je vedela da je to znak, da cmočke pripravi tudi sama. In zdaj z nami delu tudi super Gyoza recept.

Domači gyoza cmoki iz domačega testa in nadevom iz mletega mesa vas bodo zagotovo navdušili!

ČAS PRIPRAVE: 90 minut 
ZAHTEVNOST: srednje zahtevno
ŠTEVILO PORCIJ:
za 4 osebe

Gyoza cmoki:

SESTAVINE ZA TESTO: 

  • 170 g bele moke
  • 100 ml vroče vode
  • 20 g koruznega škroba

SESTAVINE ZA NADEV:

  • 500 g mletega mešanega mesa
  • 3 mlade čebule
  • 20 ml sojine omake
  • 30 ml balzamičnega kisa
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 žlička popra

DODATNO:

  • čili omaka 
  • sezam
  • mlada čebula

 

Gyoza recept:

PRIPRAVA:

  1. Začnemo s pripravo testa tako, da v skledo zmešamo moko, koruzni škrob in prelijemo z vročo vodo. Na hitro premešamo, nato pa zmes gnetemo 10 minut. Lahko uporabimo tudi kuhinjskega robota. 
  2. Ob dobljeni prožni gmoti testa, skledo v kateri smo gnetli pokrijemo in pustimo počivati 45 minut. Med tem časom pripravimo nadev.
  3. Nadev pripravimo tako, da v ponev dodamo žlico olivnega olja in na njej popražimo mlado čebulo, ki smo jo olupili in narezali na majhne kolobarje.
  4. Ko čebula postekleni, dodamo mleto mešano meso, sojino omako, balzamični kis, sladkor in poper. Vse skupaj pražimo 20 minut. 
  5. Testo je sedaj pripravljeno. Testo sedaj razvaljamo na pomokani kuhinjski površini in s pomočjo kozarca pripravimo majhne krogce testa. 
  6. Dobiti moramo vsaj 30 – 35 krogcev. Odvisno od velikosti vašega kozarca. 
  7. Krogce sedaj napolnimo s pripravljenim nadevom in robove namažemo z vodo. 
  8. Krogce previdno zavijemo in konce zlepimo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. 
  9. V wok ali veliko ponev sedaj nalijemo vodo, vanjo potopimo posodo iz bambusa za kuhanje na pari in vsako nadstropje obložimo z namenskim papirjem na katerega zložimo cmočke enega poleg drugega. Pazimo, da se med seboj ne dotikajo. 
  10. Gyoza cmoki se na pari kuhajo približno 10 minut.
  11. Ko so kuhani jih takoj postrežemo skupaj z domačo ali kupljeno čili omako, sezamom in dodatnimi kolobarji mlade čebule.
  12. Potem pa samo še uživamo v pripravljenem obroku! Kitajski cmoki na pari so pripravljeni.

Ko so cmoki pripravljeni, jih običajno v aziji postrežejo s posebno omako, ki vključuje kombinacijo sojine omake, riževega kisa in sezamovega olja. Pri uživanju cmokov je običajno, da jih potopite v omako pred vsakim ugrizom. Prav tako je običajno, da se cmoki jedo ročno, pri čemer se vsak cmok pobere s palčko ali s prsti. Ta ritual serviranja in uživanja poudarja izkušnjo okušanja in druženja ob jedi, kar je pomemben del azijske kulinarične kulture.

Zanimivost:
Gyoza cmoki izvirajo iz kitajske jedi, imenovane "jiaozi. 

Dober tek! :)

30 november, 2022 — Chef Bruni

Napiši komentar

Obvestilo: Komentarji bodo pred objavo pregledani in potrjeni.