Slovenski gozdovi so kar dobro »založeni« s kostanjem, zato ni nič čudnega, da ga od konca septembra pa vse do novembra pridno nabiramo in jemo. Kostanjevi pikniki so odličen razlog za druženje ob peki kostanja.

Obožujem pečen kostanj, zato si upam trditi, da sem tehniko pečenja izpopolnil do perfekcije. Najprej preverimo če imamo enak okus, potem pa podelim nekaj nasvetov za dober rezultat.

  1. Kostanj se mora enostavno lupiti.
  2. Kostanj mora imeti temen ovoj, vendar ne zažgan.
  3. Kostanj mora biti sočen.

Se strinjamo? Super. Potem predlagam, da upoštevate spodnje 4 nasvete, da bo pečen kostanj popoln.

1. Shranjevanje nabranega kostanja

Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da je najbolje, če kostanj še isti dan po nabiranju spečemo? Tako bo kostanj najbolj sočen. Vendar nimamo vedno te možnost, zato je moj nasvet, da kostanj hranite v hladnem prostoru maksimalno dva tedna.

Shranjevanje kostanja

Ali lahko kostanj zamrznemo?

Kostanj lahko zamrznemo surov ali pečen. Po mojih izkušnjah surov zmrznjen kostanj postane malo bolj sladkast in bolj suh. Je pa res, da ni boljšega, kot jesti kostanj, ko ga nikjer več ni za dobiti.

2. Kako pravilno zarežemo kostanj?

Vsak kostanj je potrebno pred peko zarezati, da ne bi med pečenjem eksplodiral. Kje točno ga zarezati, da zagotovo ne poči? Najboljše rezultate sem opazil, če ga zarežem tam, kjer je napet – se pravi na izbokli strani. Kljub temu pa se skoraj vedno zgodi, da kakšen poči in popestri kostanjev piknik. 💥

Kako zarežemo kostanj

3. Kako pečemo kostanj?

Kostanj lahko pečemo v pečici, na štedilniku v ponvi, na večjem plinskem gorilniku ali pa na žerjavici. Kar se mene tiče, prisegam na slednji tehniki.

Kostanj vedno pečem v ponvi z luknjami – tako so ga pekli tudi moji starši in stari starši (potem je že nekaj na tem). Če znamo dobro nadzirati ogenj oz. žerjavico bo ta kombinacija najboljša. Drugače pa lahko pečemo tudi na plinskem gorilniku.

Temperatura naj ne bo previsoka. Kostanja na ponev stresemo toliko, da je pokrito dno. Lepše se bo spekel, če bo imel nekaj prostora, »da zadiha«. Med peko ga ves čas mešamo. Pečemo ga približno 15-20 minut. Temperaturo nadzirajte tako, da bo kostanj dobil malo črne barve, vsekakor pa naj ne bo v celoti »zažgan«.

4. Kaj narediti, da bo kostanj enostavno olupiti?

100% preverjen recept je tale: Pečen kostanj stresemo v posodo in ga pokrijemo z mokro serveto. Počakamo 3-5 minut in gremo v akcijo. Dober tek!

Potrebujete ponev za peko kostanja?

Izberite ponev s perforiranim dnom tukaj. Ponev bo pri vas v nekaj dneh, saj odpošljemo že naslednji delovni dan od naročila.

Postrežba kostanja

 

29 februar, 2024 — Chef Bruni

Napiši komentar

Obvestilo: Komentarji bodo pred objavo pregledani in potrjeni.